En liten chock -Bok-film-blogg vårterminen 2010

Om projektet
Bok-film-blogg är ett projekt som är initierat av Pedagogiska centralen, Malmö. Deltagande är två klasser på Malmö latinskola och en på Pauli gymnasium. Under höstterminen 2009 läste vi ”Låt den rätte komma in” av John Ajvide Lindqvist. Vill ni veta mer om det läs här: http://www.bok-film-blogg.blogspot.com. Boksamtal, bloggande, författarbesök, filmvisning och storyboards var ingredienserna i projektet. Under våren 2010 läser vi "En liten chock" av Johanna Lindbäck. Eleverna bloggar och deltar i boksamtal. 19 april får de träffa författaren. Projektet avslutas med att eleverna på Pauli gymnasium gör digitala berättelser och eleverna på Malmö latinskola gör filmer som kommer att läggas ut på bloggarna. Pedagogiska centralen dokumenterar hela processen. Vår målsättning är att eleverna ska nå målen i svenska för årskurs ett. Vi använder olika verktyg för reflektion, såsom eget bloggande, filmskapande, författarbesök och samtal. Förhoppningen är också att eleverna tar med sig lusten till fortsatt reflekterande utanför skolans väggar.
// Görel Reimer, bibliotekarie och projektsamordnare, Pedagogiska centralen


tisdag 27 april 2010

Författarbesök- Pauliskolan

Johanna Lindbäck fick träffa elever från BG1C på Pauli gymnasium under eftermiddagen. Eleverna var uppdelade i två grupper och inför författarbesöket hade eleverna förberett sig genom att skriva ned svar på de frågor som författaren ställt till eleverna via mejl.
Johanna började med att berätta om sitt författarskap, varför hon blev författare, hur boken En liten chock kom till och lite om sina andra böcker. Eleverna i första gruppen ställde lite spontana frågor men mestadels var det författaren som berättade. Det blev en livlig diskussion kring bokens"tjejiga omslag" Vad är ett tjejigt respektive killigt omslag egentligen? Är det pinsamt att sitta på tåget och läsa en bok som är rosa och röd om man är kille? Och varför valde man att göra ett sådant omslag när boken handlar om en kille.
I den andra gruppen blev det mer en flytande diskussion mellan författaren och eleverna och bokdiskussionen ledde bland annat fram till en diskussion om varför killar och tjejer har så svårt för att förstå varandra. Är tjejer och killar verkligen så olika? Båda grupperna verkade nöjda med besöket! Extra kul tycker vi på Pauli det är att en av hennes andra böcker, Min typ brorsa, var en av de mest utlånade böckerna på Paulis gymnasiums bibliotek under 2009

Teresia Palander, gymnasiebibliotekarie på Pauli gymnasium

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar