En liten chock -Bok-film-blogg vårterminen 2010

Om projektet
Bok-film-blogg är ett projekt som är initierat av Pedagogiska centralen, Malmö. Deltagande är två klasser på Malmö latinskola och en på Pauli gymnasium. Under höstterminen 2009 läste vi ”Låt den rätte komma in” av John Ajvide Lindqvist. Vill ni veta mer om det läs här: http://www.bok-film-blogg.blogspot.com. Boksamtal, bloggande, författarbesök, filmvisning och storyboards var ingredienserna i projektet. Under våren 2010 läser vi "En liten chock" av Johanna Lindbäck. Eleverna bloggar och deltar i boksamtal. 19 april får de träffa författaren. Projektet avslutas med att eleverna på Pauli gymnasium gör digitala berättelser och eleverna på Malmö latinskola gör filmer som kommer att läggas ut på bloggarna. Pedagogiska centralen dokumenterar hela processen. Vår målsättning är att eleverna ska nå målen i svenska för årskurs ett. Vi använder olika verktyg för reflektion, såsom eget bloggande, filmskapande, författarbesök och samtal. Förhoppningen är också att eleverna tar med sig lusten till fortsatt reflekterande utanför skolans väggar.
// Görel Reimer, bibliotekarie och projektsamordnare, Pedagogiska centralen


tisdag 27 april 2010

Boksamtal -reflektioner från Malmö latinskola

Reflektioner kring läsande av boken En liten chock och därtill blogginlägg.

Åldern på deltagarna i ett boksamtal har ingen betydelse. Elever kan delge mig som vuxen samtalsledare saker som jag inte har reflekterat över.
En nackdel med att ha en aktiv styrande samtalsledare är att man ”punkterar”, sätter fokus på händelser i boken som samtalsledaren tycker är viktiga. Jag upplevde att eleverna i min grupp blev mycket styrda av mig.
Det har varit befriande som samtalsledare att ha så kallade instuderingsfrågor men nackdelen är att de på något sätt avverkas, ger således en styrning vad eleven ska tänka på, det finns ju utrymme för att tänka fritt men det fanns en tendens att frågorna avverkades och få spontana yttringar gjordes. Jag upplevde att eleverna höll sig mycket strikt till frågorna som skulle besvaras men de bjöd inte på något extra. Jag hoppas därför att det fria tänkandet och skapandet kan komma bättre i uttryck under filmatiseringen av intrycken av boken.
Det blir en viss diskrepans vid mötet med författaren, där dyker plötsligt frågor upp som har med det praktiska förfarandet med att skapa en bok upp. Svaren från författaren ang. förlagets inblandning i texten/handlingen gav svar på funderingar kring innehållet. Författarbesöket var på det sättet nödvändigt för att skapa en fullständig förståelse för innehållet.
Inramningen runt ett boksamtal tror jag är viktigt. I vår grupp satt vi runt ett ”konferensbord”, en annan grupp satt i biblioteket. Jag tror att en avslappnad miljö kan bidra till en mer avslappnad stämning och främja goda tankar. Det kändes lite stelt att sitta runt ett konferensbord.
Jag hade behövt mer vägledning för just innehållet i boksamtalet. Det har uppstått många praktiska frågor, hur styrande, aktiv ska man vara osv..Även om vi har kunnat diskutera mycket med våra kollegor så hade jag velat haft ett mer formaliserat tankesätt kring samtalet, nu vet vi bara vilka frågeställningar vi ska förhålla oss till men vilket pedagogiskt förhållningssätt ska vi förhålla oss till.

Maria Blomquist, bibliotekarie på Malmö latinskola

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar