En liten chock -Bok-film-blogg vårterminen 2010

Om projektet
Bok-film-blogg är ett projekt som är initierat av Pedagogiska centralen, Malmö. Deltagande är två klasser på Malmö latinskola och en på Pauli gymnasium. Under höstterminen 2009 läste vi ”Låt den rätte komma in” av John Ajvide Lindqvist. Vill ni veta mer om det läs här: http://www.bok-film-blogg.blogspot.com. Boksamtal, bloggande, författarbesök, filmvisning och storyboards var ingredienserna i projektet. Under våren 2010 läser vi "En liten chock" av Johanna Lindbäck. Eleverna bloggar och deltar i boksamtal. 19 april får de träffa författaren. Projektet avslutas med att eleverna på Pauli gymnasium gör digitala berättelser och eleverna på Malmö latinskola gör filmer som kommer att läggas ut på bloggarna. Pedagogiska centralen dokumenterar hela processen. Vår målsättning är att eleverna ska nå målen i svenska för årskurs ett. Vi använder olika verktyg för reflektion, såsom eget bloggande, filmskapande, författarbesök och samtal. Förhoppningen är också att eleverna tar med sig lusten till fortsatt reflekterande utanför skolans väggar.
// Görel Reimer, bibliotekarie och projektsamordnare, Pedagogiska centralen


tisdag 27 april 2010

Författarbesök- Malmö latinskola


Johanna Lindbäck kom för att träffa de elever som i samarbete med bibliotekarier på Malmö latinskola, Pauli gymnasium och Pedagogiska centralen läser, bloggar och filmar hennes roman "En liten chock". Hon berättade om sitt författarskap, hur det började som en dröm redan i småbarnsåren och hur den första romanen kom till i regniga Bergen.

Många frågor från eleverna handlade om karaktärerna om hur hon tänkte när hon skapade dem och varför de agerar som de gör i romanerna. Många undrade också om hon själv är någon av huvudpersonerna.
– Nej jag är inte med i mina böcker. Men det är klart att allt man är med om och alla man träffar ger intryck som jag tar med delar av, förklarade Johanna Lindbäck.

Hon fick också milt kritiska frågor om det mycket flickaktiga bokomslaget. Det förklarade Lindbäck med att det är helt upp till förlaget och dess illustratörer att skapa omslagen. I just det här fallet ville förlaget vända sig till tjejer som läst en annan ungdomsroman med ett liknande omslag i en liknande rödrosa färg.

Flera elever undrade om hon inte kunde hon gjort lite mer miljö- och personbeskrivningar. Men sådana är oftast bara ointressanta, enligt Lindbäck.
– Jag tycker själv det är tråkigt med miljöbeskrivningar. De brukar jag skumma igenom när jag själv läser så när jag skrev den här romanen hoppade jag helt enkelt över det.

Efter mötena med latinskolans elever skyndade Lindbäck vidare till eleverna på Pauli.
– Det är intressant för mig att möta mina läsare. De ställer frågor som varken jag eller förlaget riktigt tänkt på.

Den inställda flygtrafiken på grund av det isländska vulkanutbrottet hotade besöket men Johanna Lindbäck lyckades få tag i en av de sista tågbiljetterna och la lite längre tid på Malmöbesöket.
– Hade inte eleverna varit så engagerade och jobbat så mycket med boken och bloggat hade jag nog inte gjort mig så mycket besvär för att komma ner.

Katarina Berg, Malmö latinskola

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar